Аналіз формування та використання капіталу телекомунікаційного підприємства - Марусяк, Наталія; Оробець, Марія (Видавництво ТОВ "ДКС-центр", 2022)
Статто присвячено актуальним практичним питанням оцінки майнового стану підприємства та джерел його формування. Визначено, що для забезпечення ефективної фінансово$госпо$ дарської діяльності необхідний об'єктивний та якісний фінансовий аналіз. У роботі використа$ но дані фінансової звітності ПрАТ "Київстар", на основі яких було побудованор аналітичні таб$ лиці для проведення вертикального, горизонтального аналізів та представлення відносних по$ казників. Досліджено стан та ефективність використання основних засобів підприємства. Роз$ крито вплив структури капіталу на платоспроможність та фінансову стійкість підприємства. Роз$ раховано ефект фінансового важеля, який показує вплив позикового капіталу підприємства на ефективність використання власного капіталу. На основі проведеного аналізу зроблено висно$ вок, що формування і використання капіталу телекомунікаційного підприємства є ефективним. Водночас зафіксовано тенденцію до скорочення власного капіталу та зростання обсягу позич$ кового, що негативно впливає на платоспроможність та фінансову стійкість підприємства.
Keywords: Ключові слова: капітал, власний капітал, валюта балансу, позиковий капітал, фінансова стійкість, платоспроможність, основні засоби