Столяр А. Вивчення постатей гетьманів епохи Руїни на уроках історії України як засіб формування критичного мислення учнів / науковий керівник Ф. Яценюк - Столяр, Анна (My University, 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексне дослідження особливостей вивчення постатей гетьманів епохи Руїни на уроках історії України як засобу формування критичного мислення учнів. Проаналізовано еволюцію підходів до подання зазначених історичних персоналій у шкільних підручниках з історії України початку ХХІ століття, а також з’ясовано їхній навчально-виховний потенціал у сучасному освітньому процесі. У ході порівняльного аналізу підручників з історії України для 8 класу різних років видання встановлено поступову трансформацію способів висвітлення постатей гетьманів доби Руїни: від переважно фактологічного й подієвого викладу до проблемно-орієнтованого, аналітичного та діяльнісного підходів. Виявлено залежність змісту підручникових наративів від суспільно- політичних умов, освітніх реформ і змін у методології історичних досліджень. Окрему увагу приділено можливостям використання біографічного матеріалу про гетьманів у процесі формування критичного мислення учнів шляхом застосування методів роботи з історичними джерелами, порівняльного аналізу, дискусій та проблемних завдань. У роботі подано результати навчального експерименту, який засвідчив ефективність використання постатей гетьманів епохи Руїни як інструменту розвитку аналітичних умінь школярів. Запропоновано методичні рекомендації для вчителів щодо інтеграції персоналій доби Руїни в шкільний курс історії України з акцентом на розвиток критичного мислення