ТЕНДЕНЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНИХ БАНКІВ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Гладчук, Ольга; Марич, Максим (My University, 2023)
Присвячено розгляду поточних тенденцій функціонування державних банків в Україні. Визначено основні внутрішні та зовнішні проблеми, з якими зіткнулися українські банківські установи, в тому числі й державні, з початком широкомасштабного вторгнення та військовою агресією. Описано націоналізацію та ліквідацію прибутково працюючих в Україні банків (зокрема АТ «Альфа-Банк»), вперше здійснену через політичні фактори, зумовлені війною. Власники таких банків були громадянами країни агресора, перебували під санкціями та могли негативно впливати на стабільність українського банківського сектора. Наведено стратегічні цілі діяльності державних банків у період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки. Проаналізовано основні показники роботи державних банків за останній час. Зауважено, що державні банки залучають більше половини всіх вкладів клієнтів банківського сектора країни, проте переважну частину своїх активів вони інвестують у державні цінні папери, мінімізуючи таким чином ризики власних активних операцій та допомагають фінансувати бюджетні проєкти держави. Державні банки є лідерами в упровадженні державних пільгових програм, зокрема «Доступні кредити 5–7–9» та «єОселя», які допомагають відновити кредитно-інвестиційне фінансування процесів економічного розвитку. Визначено частку, яку займають державні банки в банківському секторі країни за різними напрямками своєї діяльності. Описано можливості та потенційний вклад державних банків у повоєнне відновлення української економіки. Саме державні банки, які є лідерами на ринку банківських послуг в Україні, надають можливість органам державної влади у надзвичайно складних умовах війни швидко реагувати та впроваджувати необхідні зміни в роботу банківського сектора, з метою його стабілізації та впливу на динаміку грошово-кредитної політики в країні. Українські державні банки працюють за універсальною моделлю бізнесу та охоплюють обслуговування клієнтів усіх сегментів ринку, проте потенційно вони повинні стати державними банками розвитку, які сприятимуть економічному зростанню та сталому розвитку нашої країни.
Keywords: банк, державний банк, банківський сектор, банківська система, банківська діяльність, фінансова стабільність.