Оцінка міжнародних туристичних прибутків в країнах Європи, проблеми та напрями їх подолання. - Ончул, Інна Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню міжнародних туристичних прибутків у країнах Європи та обґрунтуванню напрямів їх підвищення в сучасних умовах розвитку світового туристичного ринку. Актуальність теми дослідження зумовлена важливою роллю міжнародного туризму в забезпеченні економічного зростання держав, формуванні валютних надходжень, розвитку інфраструктури, створенні робочих місць та підвищенні конкурентоспроможності національних економік. Для багатьох європейських країн туристична галузь виступає одним із ключових секторів економіки, що забезпечує значну частку доходів державного бюджету та сприяє розвитку суміжних галузей господарства. У роботі розкрито сутність та економічне значення міжнародних туристичних прибутків, досліджено теоретичні підходи до їх оцінки та визначено основні фактори, що впливають на формування туристичних доходів у країнах Європи. Особливу увагу приділено аналізу ролі туристичних прибутків у забезпеченні економічної стабільності держав, підвищенні інвестиційної привабливості туристичних дестинацій та розвитку міжнародних економічних зв’язків. У процесі дослідження здійснено аналіз динаміки міжнародних туристичних прибутків у країнах Європи, проведено порівняльну характеристику туристичних доходів провідних туристичних держав регіону та визначено тенденції розвитку європейського туристичного ринку. Досліджено вплив сучасних викликів, зокрема наслідків пандемії COVID-19, геополітичної нестабільності, економічних криз, інфляційних процесів та змін у поведінці туристів на формування міжнародних туристичних прибутків. Встановлено, що незважаючи на значні зовнішні ризики, туристична галузь Європи демонструє поступове відновлення та зберігає високий потенціал подальшого розвитку.4 За результатами дослідження визначено основні проблеми формування міжнародних туристичних прибутків у країнах Європи та запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності туристичної діяльності. Обґрунтовано необхідність розвитку туристичної інфраструктури, впровадження цифрових технологій у сферу туризму, удосконалення маркетингових стратегій просування туристичних продуктів, диверсифікації туристичних послуг та підвищення рівня безпеки туристичних дестинацій. Реалізація запропонованих заходів сприятиме зміцненню конкурентних позицій європейських країн на міжнародному туристичному ринку та забезпечить зростання туристичних доходів у перспективі.
Keywords: Міжнародний туризм, міжнародні туристичні прибутки, туристичні доходи, країни Європи, туристичний ринок, туристичні потоки, конкурентоспроможність, туристична інфраструктура, розвиток туризму, туристична діяльність.