Фізична активність студентів вищих навчальних закладів під час воєнного стану - Первухіна, С; Ківерник, О (Видавничий дім «Гельветика", 2024)
Постійний стрес через війну в Україні значно впливає на фізичну та психоемоційну активність студентів. В умовах обмежених можливостей для фізичних занять, відсутності спортивної інфраструктури та емоційного перенавантаження рухова активність студентів значно знизилася, що має негативні наслідки для здоров'я. Однак фізичні вправи можуть бути ефективним засобом боротьби зі стресом, сприяючи підтримці психічного та фізичного здоров'я. Заняття фізичним вихованням здатні знижувати рівень тривожності, покращувати настрій, зміцнювати організм і підтримувати працездатність навіть в умовах кризових ситуацій. Значення фізичної активності для студентів в умовах війни, а також роль фізичного виховання в університетах, потребують додаткової уваги та досліджень. Відомо, що недостатність рухової активності призводить до детренованості організму, знижує опірність до захворювань та працездатність. Війна обмежила можливості для фізичних вправ через закриття спортивних майданчиків, залів та басейнів, а також через відсутність регулярних тренувань, що стали менш доступними через складні зовнішні умови. Проте більшість студентів зберігають мотивацію до фізичної активності, хоча її регулярність значно знизилася. Зниження рівня рухової активності негативно впливає на психоемоційний стан, що може призвести до порушень сну, дратівливості та зниження здатності до концентрації. Важливо зазначити, що навіть за відсутності спортивної інфраструктури підтримка фізичної активності через самостійні тренування, онлайн-заняття та адаптовані методики може бути ефективною альтернативою для студентів. Адаптація фізичного виховання до умов війни вимагає створення нових форматів підтримки студентів, таких як онлайн-тренування і курси з техніки безпеки виконання фізичних вправ. Врахування індивідуальних особливостей студентів, доступу до ресурсів і фізичних можливостей є важливим для підтримки їх активності. Створення належних умов для фізичного виховання сприятиме збереженню фізичної активності серед студентської молоді, навіть в умовах військової кризи.
Keywords: студенти; рухова активність; воєнний стан; фізичне виховання; здоров’я