ОСОБЛИВОСТІ ВЖИВАННЯ ПЕРФОРМАТИВІВ З ІЛЛОКУТИВНОЮ СИЛОЮ ЗВИНУВАЧЕННЯ - Король, Антоніна Анатоліївна (Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Стаття присвячена дослідженню перформативних висловлень-звинувачень у німецькомовному художньому дискурсі: аналізу лексичних і синтаксичних засобів вираження перформативного звинувачення крізь призму прагматичних факторів комунікативної ситуації. Висловлення-звинувачення представлене у німецькій мові перформативною формулою, яка передбачає висловлення з присудком, вираженим дієсловами beschuldigen (j-n + G.), anklagen (j-n + G.), які містять у своїй лексичній семантиці сему «звинувачення». Перформативна формула (S + P (beschuldigen Präs) + Obj.) може виступати в різноманітних конструкційних побудовах – прихованих перформативах, у яких відбувається модифікація основного значення повнозначного дієслова. Такі перформативи носять імпліцитний характер звинувачення та оформлюються за допомогою словосполучень j-m die Schuld geben, j-m etw. zur Last legen, schuld sein (an D.), die Schuld (an etw.) tragen, лексичне значення яких безпосередньо вказує на звинувачення адресата. Встановлено п’ять основних синтаксичних моделей перформативного висловлення-звинувачення. Визначено такі суттєві прагматичні фактори комунікативної ситуації, які впливають на вибір мовних форм висловлення-звинувачення: симетричні / асиметричні соціальні статусні відносини між комунікантами (статус адресанта вищий / нижчий / рівні статуси); офіційно-ділова / дружньо-фамільярна соціальна дистанція та гендерний фактор. Проаналізувавши кількісну варіативність вживання перформативних висловлень-звинувачень залежно від соціальних статусних відносин і від соціальної дистанції між комунікантами, встановлено, що реалізація перформативного висловлення-звинувачення можливе лише в обмеженому колі комунікативної ситуації за наявності певних умов, коли більш високий соціальний статус адресанта щодо адресата офіційно зафіксований самим ритуалом спілкування.
FEATURES OF USING PERFORMATIVES WITH ILLOCUTIVE FORCE OF ACCUSATION
The article is devoted to the study of performative accusation utterances in modern German fiction discourse. The purpose is to investigate the lexical and syntactic means of expressing performative accusation and pragmatic factors of this communicative situation. The following research methods have been employed in the paper: linguistic observation, pragmatic interpretation, descriptive method, discourse analysis, structural modeling. The following significant pragmatic factors of the communicative situation that influence the choice of language forms of accusation utterances, are identified: symmetrical / asymmetric social status relations between communicators (addressee status higher / lower / equal status); official and business / friendly and familiar social distance and gender factor. The quantitative variability of the use of performative accusation utterances (depending on social status relations and the social distance between communicators) was analyzed and it was found out that the implementation of performative accusation utterances is possible only in a limited communicative situation under certain conditions.
Keywords: Перформатив, іллокуція, комунікативна ситуація, синтаксична модель, соціальна дистанція / статус між комунікантами