. Ключові концепти повоєнної України в колективному когнітивному просторі українців та представників англомовного етнопростору. - Колісниченко, Тетяна; Осовська, Ірина (Чернівці : Рута, 2023)
Стаття презентує спробу реконструкції пов´язаного з розуміння повоєнного стану України сегменту колективного когнітивного простору українців та представників англомовної етноспільноти. Ця реконструкція здійснюється через встановлення основних елементів концептосистеми масмедійно представленого політично орієнтованого та воєнно тематизованого дискурсу в українському та англомовному корпусах. Методика дослідження, поєднуючи когнітивну репрезентацію, вербальне відтворення та дискурсивну реалізацію, включає: 1) виокремлення множини можливих інформаційних елементів – концептів; 2) на основі функціональної частотності у корпусі визначення ключових 53 концептів-автохтонів; 3) порівняння автохтонів українського та англомовного уявлень в заявленій тематиці. Дослідження показало, що як український, так і англомовний медіапростір активно тематизує концепти повоєнного бачення України, демонструючи їх присутність і в колективному когнітивному просторі. Чільне місце в уявленнях як українців, так і європейців/американців займають очевидні для всіх ВІДБУДОВА / RECONSTRUCTION, яка відбудеться лише через ПІДТРИМКУ / SUPPORT, ДОПОМОГУ / HELP, ЗМІНИ / CHANGE, ВКЛЮЧЕННЯ / INTEGRATION (до європейськоамериканських різноцільових систем). Однак, помітні і розбіжності: у той час, як українська сторона акцентує увагу на ІНВЕСТИЦІЯХ та СПРИЯННІ, європейці/американці ж концентруються на очікуванні REFORM та DEVELOPMENT, останній з яких мінімально представлений в українському корпусі, очевидно через помірний наразі оптимізм українців.
Keywords: дискурс, дискурсивна практика, дискурс мас-медіа, воєнний дискурс, концепт, концептосистема, когнітивний простір, колективний когнітивний простір.