Форми реалізації конституційного обов'язку додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей - Білоскурська, Олена Валеріївна ("Прецедент", 2009)
На сьогоднішній день далеко не небезпроблемним залищається питання реальності конституційних обов’язків людини і громадянина в Україні, оскільки, мабуть, недостатньо на конституційному рівні закріпити даний інститут, необхідно, щоб усі учасники відповідних правовідносин могли виконувати конституційні обов’язки і брати активну участь в їх реалізації, користуючись передбаченими законодавством благами. Форми реалізації конституційного обов’язку додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей – це процес втілення конституційно-правових норм щодо даного обов’язку. І виконання, і додержання виступають формами реалізації конституційного обов’язку додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей та вимагають слідувати конституційним нормам. Але якщо додержуватися конституційних приписів означає керуватися ними в практичній діяльності, то виконання, на відміну від додержання, полягає в тому, що суб’єкти повинні здійснювати активні дії, що передбачені нормами конституційного права, виконувати державно-владні імперативні вимоги незалежно від особистого ставлення до них суб’єктів конституційного права.
Keywords: конституційні обов'язки; Конституційний обов'язок додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей; форми реалізації; реалізація; виконання обов'язку; Конституція України; додержання норм