Реалізація питальності в структурі складного речення: контекст мовотворчості Марка Вовчка і лінгводидактика - Дячук, Анастасія Іванівна (My University, 2021)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано питальність як синтаксичну категорію, що виражає запит інформації й реалізується у структурі складного речення; досліджено складносурядні конструкції, що виражають однофункційну та різнофункційну питальну модальність; схарактеризовано складнопідрядні речення в аспекті диференціації пряма / непряма питальність; окреслено можливості поєднання предикативних одиниць з питальністю в складному безсполучниковому реченні. На широкому ілюстративному матеріалі, дібраного з творів Марка Вовчка, досліджено первинні та вторинні функції питальності, зосереджено увагу на експресивності складних конструкцій, одна з предикативних частин яких становить риторичне запитання ‒ емоційноекспресивне ствердження чи заперечення. З використанням мовотворчості Марка Вовчка та з опертям на найновіші дослідження в методиці викладання української мови репрезентовано лінгводидактичні засади та методичні рекомендації щодо вивчення складного речення в закладах загальної середньої освіти, запропоновано методи й прийоми для ефективного їх використання в шкільній практиці, представлено систему вправ і завдань, інноваційний лінгводидактичний інструментарій для успішного засвоєння знань про складне речення як синтаксичну одиницю в ЗЗСО.
The study of interrogativeness within a complex sentence: the context of Marko Vovchko language creation and linguodidactics
Keywords: питальність; первинні / вторинні функції; модальність; складне речення; складносурядне речення; складнопідрядне речення; складне безсполучникове речення; риторичне запитання; Марко Вовчок; методичний інструментарій; вправи та завдання; лінгводидактика