Використання арт-терапії як засобу психологічної корекції емоційних розладів (тривожності) у дітей дошкільного віку - Колодрівська, Ніна Василівна (My University, 2023)
Війна, травматичні події, стреси сьогодні сильно впливають на психоемоційний стан дорослих і дітей. Тому очевидною є актуальність нашого дослідження, яке полягає в тому, щоб допомогти дітям використовувати арт-терапію для розвитку життєвого тонусу, психоемоційного відновлення, адаптації до нових соціальних умов, формування емоційно-вольової саморегуляції поведінки. Порушення психоемоційного стану, гострі емоційні реакції зі страхами, образами та агресією в критичних ситуаціях часто вимагають своєчасної та термінової психологічної допомоги та самодопомоги. Для реалізації самодопомоги психологи рекомендують прийоми дихання, самозалучення та релаксації; однак трансформація негативної емоційної енергії відбувається протягом тривалого періоду часу, і її накопичення також має негативні наслідки для психологічного здоров’я. Крім того, цілеспрямоване самостійне виконання певних вправ іноді сприймається певною мірою як внутрішньо обов’язкове і не має такого ефекту, як залучення до творчої роботи чи оволодіння мистецтвом у природній, невимушеній обстановці, яка може замінити психологічно коригувальні стратегії на терапевтичний вплив. Арт-терапія – це створення візуальних образів, усвідомлення через ці образи неусвідомленого психологічного матеріалу, взаємодія автора твору, самого твору мистецтва та терапевта, створення захисного середовища для прояву сильних переживань