Особливості впровадження педагогічної системи М.Монтессорі в сучасних закладах дошкільної освіти - Кобець, Марія Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційні роботі розглядаються особливості впровадження педагогічної системи Марії Монтессорі в сучасних закладах дошкільної освіти. Описано основні принципи методики Монтессорі, такі як підготовлене середовище, індивідуальний підхід та роль педагога як фасилітатора. Аналізується вплив цієї системи на всебічний розвиток дітей, включаючи когнітивні, емоційні та соціальні аспекти. Аналізується закордонний досвід впровадження педагогічної системи М.Монтессорі. Увага приділяється викликам, з якими стикаються заклади дошкільної освіти при впровадженні методу, таким як підготовка педагогів, адаптація матеріалів та інклюзія. Окреслено перспективи подальшого розвитку та вдосконалення використання педагогічної системи Монтессорі в контексті сучасних освітніх потреб.
Keywords: педагогічна система; М. Монтессорі; закордонний досвід; вільне виховання; ЗДО