Інноваційні технології як інструмент функціональної персоналізації сервісу в готелях Японії - Кірстюк, Ксенія; Круль, Галина (Ужгород: Вид-во УжНУ "Говерла", 2026)
Дослідження присвячене аналізу впровадження інноваційних технологій у готельному секторі Японії та їхньому впливу на традиційну концепцію гостинності omotenashi. Класифіковано сучасні цифрові рішення за трьома основними напрямами: роботизація, функціональна персоналізація та малопомітна персоналізація в умовах обмеженого простору. На основі аналізу відгуків туристів на міжнародних платформах бронювання було спростовано гіпотезу про виключно позитивний ефект автоматизації. Встановлено, що надмірна роботизація й спроби замінити персонал роботами викликають у гостей дискомфорт, тоді як найвищу оцінку отримують технології, що несуть реальну практичну користь у номері. Доведено, що цифровізація не витісняє людський контакт, а лише доповнює й оптимізує сервіс, дозволяючи традиційній гостинності еволюціонувати
Keywords: інноваційні технології; готельний сервіс; Японія; готелі; концепція omotenashi