УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Vakaryuk, Lyudmyla (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2026)
З огляду на розвиток ринкових відносин в Україні, дедалі помітнішою стає потреба у застосуванні у діловому обороті найсучасніших методологій керування людськими ресурсами, які спираються на передові науково-технічні здобутки. Сучасні умови господарювання характеризуються підвищенням ролі персоналу у підприємствах (установах, організаціях), що зумовлено такими чинниками: змінами в організації виробництва і праці, змісті праці, викликаними застосуванням цифрових технологій; загостренням конкуренції на ринку праці, спровокованим пандемією; підвищенням вимог до якості продукції, товарів і послуг; підвищенням освітнього та культурного розвитку працівників; ціннісною зміною парадигми управління персоналом, орієнтацією на зростання ролі працівника. Будь-яке підприємство (установа, організація) буде ефективним та успішним лише за умов, коли кожний працівник знатиме свої безпосередні права й обов’язки, сумлінно та відповідально ставитиметься до їх виконання, систематично підвищуватиме свою кваліфікацію, всередині колективу пануватиме дружня атмосфера, а робочі місця будуть цілком забезпечені всім необхідним для безпечної, продуктивної, творчої, інноваційної праці. А це свідчить про зростання актуальності питань управління персоналом і вимагає розробки таких підходів до його управління, які б забезпечили комплексне вирішення проблем, які виникають при цьому на практиці. Запропонований навчально-методичний посібник має на меті сприяти поглибленому вивченню окремих положень управління персоналом, їх аналізу та обговоренню, опануванню теоретичних основ знань і практичних навичок у сфері управління персоналом у підприємствах різних форм власності та різної організаційно-правової форми господарювання.
Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до робочої програми навчального курсу дисципліни «Управління персоналом» для спеціальності D8 «Право» та є завершеним виданням, необхідним і достатнім для повного вивчення даного курсу. Для практичних занять зі студентами юридичних факультетів з дисципліни «Управління персоналом».