Роль суду в попередженні зловживань процесуальними правами учасниками цивільного процесу - Paskar, Aurika (My University, 2021)
У статті досліджується роль суду у попередженні зловживань процесуальними правами учасниками цивільного судочинства. Доведено, що результатом допущених зловживань процесуальними правами є негативний вплив на справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ. На підставі аналізу прецедентної практики Європейського суду з прав людини виділено позитивний обов’язок суду в організації та створенні належних умов відправлення правосуддя. Саме на суд покладається зобов’язання організовувати судові провадження таким чином, щоб вони були без затримок та ефективними. Належне реагування суду та недопущення зловживання процесуальними правами учасниками провадження має прямий вплив на ефективність та справедливість судового розгляду. Встановлено, що негативні наслідки зловживань процесуальними правами проявляються у формі штучного ускладнення процесуальної діяльності, розтягування розумних строків розгляду справи, створення перешкод у реалізації процесуальної діяльності іншими учасниками процесу та ін. Аргументована необхідність активного реагування суду на будь-які прояви недобросовісної поведінки учасників судового процесу. Встановлено, що зловживання цивільними процесуальними правами передбачає їх умисне недобросовісне використання з метою створення перешкод судочинству та є порушенням гарантованого Конвенцією права на справедливий судовий розгляд.
The role of a court in preventing the abuse of procedural rights
Keywords: зловживання процесуальними правами; недобросовісна поведінка учасників процесу; право на справедливий судовий розгляд