РОЗВИТОК ЕКОСИСТЕМИ СТАРТАПІВ В УКРАЇНІ НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Liubov, Vodianka; Lopatynskyi, Yurii (Ltd "DKS centre", 2024)
У статті розглянуто розвиток екосистеми стартапівю На основі аналізу даних про фінансове забезпечення стартапів в Україні можна зазначити, що ринок стартапів в країні активно розвивається, проте стикається з конкретними фінансовими викликами, які пов’язані із наслідками війни в Україні. Відповідно до статистичних даних менше 10% стартапів мають доступ до венчурного капіталу, тоді як інші здійснюють пошук альтернативних джерел фінансування. Грантові програми від «єРобота» стали ключовим джерелом фінансування для українських стартапів. Різноманітність програм та активна участь державних організації, таких як Державний центр зайнятості дозволяють охопити значну кількість напрямків та запитів потенційних діючих підприємців. Проте, обсяг доступних грантів залишається обмеженим, і конкуренція між стартапами за такими ресурсами висока. У зв’язку з цим можна визначити потребу в подальших заходах для покращення доступу до фінансування для стартапів в Україні. Це може включати розвиток нових фінансових інструментів, стимулювання інвестиційного клімату та сприяння взаємодії між стартапами та інвесторами. Незважаючи на війну, нові стартапи все ще продовжують з’являтися, після вторгнення росії майже 250 000 українських підприємців розпочали нові проєкти. Під час війни технологічні стартапи та ІТ-бізнес є головними драйверами економічного зростання та інвестиційної активності в Україні. З обсягом ринку в 5,5 млрд доларів СШA галузь зросла на 13% в 2022 році. Стартап-середовище в Україні активно розвивається, і в цьому процесі важливу роль відіграють наступні аспекти: інкубатори та акселератори; технологічні парки; фінансування; освіта та навчальні програми; технічна експертиза; іноземна підтримка; громадські ініціативи; нетворкінг та заходи.
DEVELOPMENT OF THE STARTUP ECOSYSTEM IN UKRAINE AS AN EXAMPLE OF THE CHERNIVET REGION
Keywords: стартап; екосистема; фінансування стартапів; гранти; державні програми