Функційний потенціал сегментованих конструкцій у мовотворчості Марії Матіос - Зінкевич, Юлія Іванівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі всебічно досліджено сегментовані конструкції як одиниці експресивного синтаксису в художніх творах Марії Матіос. Сформовано теоретичні засади аналізу сегментованих конструкцій у руслі сучасних лінгвопрагматичних і когнітивно-дискурсивних підходів; уточнено статус сегментованих конструкцій як синтаксичних експресем, пов’язаних із реалізацією комунікативних інтенцій мовця. На матеріалі прозових творів Марії Матіос виявлено й описано основні структурно-семантичні типи сегментованих конструкцій – парцельовані, приєднувальні, номінативні та незакінчені – і з’ясовано їхній комунікативно-інтенційний та естетичний потенціал. Показано, що парцеляція й приєднувальні конструкції виступають ключовими маркерами вербалізації авторських інтенцій і формують ритмікоінтонаційний малюнок тексту. Незакінчені висловлення реалізують стратегію естетики недомовленості, передають внутрішні психоемоційні стани персонажів. Доведено, що сегментовані конструкції становлять одну з домінант ідіостилю Марії Матіос, забезпечують емоційну насиченість, динаміку оповіді й глибинну смислову організацію художнього тексту.
Keywords: сегментовані конструкції; експресивний синтаксис; парцельовані комунікати; приєднувальні конструкції; незакінчені висловлення; комунікативна інтенція; експресивність; естетика недомовленості; мовотворчість Марії Матіос