Документи з історії Державного єврейського театру імені Шолом Алейхема у фондах Державного архіву Чернівецької області (1945-1950 рр.). - Безаров, Олександр Троянович (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2023)
Мета дослідження – проаналізувати зміст і характер неопублікованих документів з історії Державного єврейського театру імені Шолом Алейхема, які зберігаються у фондах Державного архіву Чернівецької області. Методологія дослідження спирається на принципи конкретно-історичного підходу, об`єктивності, всебічності і цілісності, системності, а також на використання методів – аналізу та синтезу, історико-генетичного, історико-порівняльного, історико-типологічного, проблемно-хронологічного. Наукова новизна полягає у тому, що вперше в історіографії запроваджено в обіг і проаналізовано неопубліковані архівні документи з історії Державного єврейського театру імені Шолом Алейхема 1945-1950 рр. Виокремлено основні групи документів, в яких відображено етапи становлення, розвитку і ліквідації відомого театру, а саме: протоколи засідання Художньої ради театру; афіши вистав, анотації п’єс, програми концертних виступів акторських колективів театру; акти прийому театральних вистав; звіти та інформація про діяльність театру накази й директивні розпорядження Комітету у справах мистецтв Раднаркому УРСР, Чернівецького облвиконкому, дирекції театру, зокрема, про святкування 20-річного ювілею театру та організацію гастрольної діяльності; відомості про нарахування та виплату заробітної плати; прибутки театру; звіти ліквідаційної комісії театру; акт документальної ревізії театру за 1949-1950 рр. та інші документи. Висновки. Доведено, що зазначені матеріали є важливим історичним джерелом з історії єврейського театрального мистецтва. Державний єврейський театр імені Шолом Алейхема виявився останнім державним єврейським театром (ГОСЕТом), якій діяв на теренах СРСР. Встановлено, що «чернівецька» колекція документів стосується, передусім, історії Київського ГОСЕТу, колектив якого не з власної волі опинився у Чернівцях у 1945 р., але вочевидь збагатив своєю талановитою творчістю культурне життя повоєнної Буковини.
Keywords: Київський ГОСЕТ, Чернівці, Державний єврейський театр імені Шолом Алейхема, Державний архів Чернівецької області