Соціальне підприємництво та його роль у вирішенні соціальних проблем: європейський досвід - Горячківська, Дарія Максимівна (My University, 2025)
Горячківська Дарія Максимівна. Соціальне підприємництво та його роль у вирішенні соціальних проблем: європейський досвід – кваліфікаційна робота. Соціальне підприємництво як інноваційний інструмент вирішення соціальних проблем посідає важливе місце у формуванні сучасної соціальної політики та розвитку громад. У роботі розкрито теоретичні засади соціального підприємництва в європейських країнах, проаналізовано його сутність, принципи, ключові моделі та еволюцію у європейських країнах. Автором обґрунтовано думку, що соціальне підприємництво поєднує економічну діяльність із соціальною місією, забезпечуючи фінансову стійкість та позитивний суспільний вплив. У дослідженні проаналізовано успішні практики соціальних підприємств ЄС, їхню організаційно-правову базу, механізми державної підтримки та роль у забезпеченні соціальної інклюзії. Автор підкреслює, що саме європейський досвід може стати основою для формування ефективної національної політики щодо розвитку соціальної економіки в Україні. У роботі висвітлено актуальний стан соціального підприємництва в нашій державі, окреслено бар’єри його розвитку та запропоновано напрями адаптації успішних європейських практик.
Keywords: соціальне підприємництво; соціальна економіка; європейський досвід; соціальні інновації; інтеграція вразливих груп; державна політика; фандрайзинг