Covid-19 як підстава звільнення від договірної відповідальності - Nykyforak, Volodymyr; Никифорак, Володимир Михайлович (Чернівецький національний університет. Кафедра приватного права. Видавництво "Рута"., 2021)
В тезах розкрито поняття «форс-мажору», або в розумінні ЦК України «непереборної сили». Доведено, що дані обставини унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. Однією з таких підстав закон визначає карантин, встановлений Кабінетом Міністрів України. Ця підстава була введена до переліку форс-мажорних обставин Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р.
Keywords: договірна відповідальність; форс-мажор; звільнення від відповідальності; карантин