САКРАЛЬНА АРХІТЕКТУРА РУСІ Й ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ - Данильченко, Максим Володимирович (My University, 2025)
У художній культурі визначне місце посідає архітектура. Розвиток сакральної архітектури Русі умовно можна розділити на два етапи. На першому етапі до прийняття християнства і на початкових етапах культові споруди зводили з дерева. З утвердженням християнства починають будувати монументальні споруди з каменю (другий етап). Культове кам’яне зодчество на Русі розвивалося протягом п’яти архітектурних періодів. За цей час воно пройшло шлях від сильного впливу зодчих з Візантії, до набуття чітких національних рис, активного формування власних архітектурних шкіл, відходу від візантійських традицій будівництва і проникнення елементів романського стилю в архітектуру, проникненням у неї народних мотивів.
Keywords: культова архітектура, храм, собор, ротонда, плінфа, брускова цегла, артіль, фреска, мозаїка