Історія гастрономічної культури в Україні та її сучасні тенденції. - Кириченко, Максим Сергійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У кваліфікаційній роботі досліджено історію гастрономічної культури в Україні та її сучасні тенденції. Розкрито сутність понять «гастрономічна культура», «гастрономічний туризм» та «національна кухня», охарактеризовано історичні особливості розвитку української кухні та її роль у формуванні позитивного іміджу держави. Проаналізовано регіональні відмінності української кухні, туристичний попит на гастрономічні продукти України, а також використання національної кухні в маркетингових стратегіях туристичних агентств. Окрему увагу приділено сучасним тенденціям розвитку гастрономічної культури, просуванню української кухні на туристичному ринку, її привабливості для внутрішніх та іноземних туристів, а також перспективам розвитку гастрономічного туризму. У результаті дослідження встановлено, що гастрономічна культура України має значний потенціал для збереження культурної спадщини, підвищення туристичної привабливості регіонів і зміцнення позитивного іміджу України у світі.
Keywords: Гастрономічна культура, українська кухня, сучасні тенденції, гастрономічний туризм, національна культура, туристична привабливість, гастрономічні продукти.