Лексичні засоби німецько-українського перекладу термінології - Крочак, А.В.; Заполовський, М.В. (СГ НТМ "Новий курс", 2026)
Дослідження присвячено аналізу лексичних особливостей перекладу німецької галузевої термінології українською мовою в контексті сучасного термінознавства та перекладознавства. Досліджено сутність терміна та терміносистеми як об’єктів перекладу, основні принципи й прийоми їх перекладу (лексичний еквівалент, транскодування, калькування, описовий переклад, адаптація), а також типи лексико-семантичних співвідношень між німецькими та українськими термінологічними одиницями. Особливу увагу приділено п’ятирівневій класифікації співвідношень (від повного збігу до безеквівалентності) та видам безеквівалентної лексики. На ілюстративному матеріалі (поліцейська, правова та термінологія ЄС) продемонстровано функціональну та контекстуальну природу еквівалентності. Результати свідчать про переважання комбінованих стратегій перекладу в умовах гармонізації української термінології з європейськими стандартами. Висновки можуть бути застосовані в практиці перекладу, укладанні двомовних термінологічних словників та процесі стандартизації національної термінології.
Keywords: переклад, термін, терміносистема, лексичний еквівалент, калькування, безеквівалентність, співвідношення, гармонізація