Питання впливу глобалізації на міжнародне право у наукових дослідженнях І. І. Лукашука - Яремчук, Віталій Валерійович (Український часопис міжнародного права, 2021)
У статті досліджено погляди Ігоря Івановича Лукашука щодо впливу проце- сів глобалізації на міжнародний правопорядок. Проаналізувавши його наукові праці у зазначеній сфері, можна виділити три основних напрями його дослі- джень. Насамперед, він ґрунтовно простежував вплив глобалізації на держави та на взаємозв’язок міжнародного та національного права. Варто зазначити, що Ігор Іванович щодо держав та їх правових систем надавав перевагу застосу- ванню терміну «інтернаціоналізація держав», який, на його думку, був більш точним для опису процесів світової інтеграції. Наступний напрям досліджень науковця пов’язаний зі США. Він був переконаний, що її державна могутність превалює над іншими в системі колективних інтересів та з іншого боку накла- дає на неї особливу відповідальність за забезпечення добробуту на планеті. Третій напрям – засоби масової інформації, яким він приділив значну увагу як важливої та необхідної складової для світового правопорядку та його основ
Keywords: глобалізація, міжнародне право, міжнародний правопо- рядок, засоби масової інформації, інтернаціоналізація, СРСР, США