Туристичні об’єкти і розробка Вірменського етнографічного екскурсійного маршруту поліетнічними Чернівцями - Dzhaman, Vasyl; Джаман, Василь Олексійович; Джаман, Ярослав; Джаман, Ярослав Васильович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Розглянуті ретроспективно-хорологічні особливості появи вірменського етнічного елементу на території Буковини й міста Чернівці. Проаналізовано динаміку чисельності вірменської національної громади міста Чернівці за даними переписів населення 1774 – 2001 років і її участь у господарському, громадсько-політичному житті та культурно-освітній діяльності. Проведено реєстр об’єктів культурної спадщини і сучасності вірменської громади в Чернівцях, здійснена бальна оцінка їхньої туристичної атрактивності. На підставі картографічної прив’язки об’єктів культурної спадщини виявлені особливості територіального розміщення й концентрації етнотуристичних об’єктів вірменської громади в Чернівцях (визначені пункти, центри, лінійні та площинні елементи просторового розміщення), розроблений вірменський етнографічний екскурсійний маршрут.
Tourism objects and development of Armenian ethnographic excursion route in polyethnic Chernivtsi
Keywords: вірменська національна громада; культурна спадщина; етнотуристичні об’єкти; екскурсійний маршрут; місто Чернівці