Професійний обов’язок нотаріуса як підстава його відповідальності. - Вдовічен, Віталій; Вдовічена, Лідія (Матеріали міжнародної науково-практичної конференції "Теоретичний аналіз та наукові дослідження юридичної науки у ХХІ столітті" Запоріжжя: Класичний приватний університет, 2021)
Професійна відповідальність нотаріуса носить комплексний характер, оскільки виступає як системна правова категорія, і тому наділяється цілим комплексом специфічних ознак. Розрізнення відповідальності юридичних осіб і фізичних осіб, котрі займаються нотаріальною діяльністю носить практичний характер і більше має відношення до окремих видів юридичної відповідальності, але ж ніяк не стосується професійної відповідальності нотаріуса. Суттєвим стимулом у нотаріальній діяльності є відповідність професійного обов’язку особистим переконанням, інтересам і здібностям нотаріуса. Від того, наскільки гармонійно співвідносяться особисті інтереси та переконання нотаріуса з вимогами професійного обов’язку, залежить якість здійснення нотаріальної діяльності. В цьому аспекті йдеться про те, наскільки професійний обов’язок своїм змістом може впливати на особисті якості нотаріуса, а також визначається характер такого впливу.
Keywords: нотаріус; відповідальність нотаріуса; обов'язок; професійний обов'язок