Правові принципи оподаткування ІТ-діяльності в Україні. - Солодан, Катерина Володимирівна (Аналітично-порівняльне правознавство, 2022)
Глобальна цифровізація стала наслідком розвитку інформаційних технологій, оскільки останні взаємодіють з усіма галузями сучасного життя. Світова пандемія Covid-19 стала причиною переходу більшості суб’єктів підприємницької діяльності на дистанційну форму роботи та змусила частково чи повністю використовувати електронну комерцію та інші форми ІТ-діяльності. Таке стрімке поширення використання ІТ-діяльності та її результатів ставить перед урядом України питання належного правового регулювання оподаткування такого виду діяльності, для чого необхідно визначити правові принципи, на яких має базуватись оподаткування ІТ-діяльності в Україні. Українські та іноземні вчені досліджували правові принципи та принципи оподаткування, проте правові принципи оподаткування ІТ-діяльності в Україні не були дослідженими. В статті проаналізовані точки зору українських та іноземних науковців на визначення поняття правових принципів оподаткування та визначено, що правові принципи оподаткування ІТ-діяльності є детермінованими законами економіки керівними засадами правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності, що забезпечують реалізацію інтересів суб’єктів ІТ-діяльності, держави та суспільства. Вказано, що оподаткування ІТ-діяльності може здійснюватись на тих самих принципах, що і звичайна підприємницька діяльність, проте загальні принципи мають специфіку по відношенню до ІТ-діяльності. Тому Податковий кодекс України доцільно доповнити окремою статтею, що передбачатиме принципи оподаткування ІТ-діяльності. До таких принципів, необхідно віднести принципи, що застосовуються до оподаткування цього виду діяльності в державах-членах ЄС та США: нейтральність, ефективність, визначеність і простота, дієвість і справедливість, гнучкість. Проте зважаючи на транскордонність ІТ-діяльності, особливого значення набуває принцип визначення податкової юрисдикції. На думку автора, доречно надати перевагу застосуванню принципу територіальності визначення податкової юрисдикції як правового принципу оподаткування ІТ-діяльності в Україні. Це пов’язано із широким використанням мережі Інтернет суб’єктами ІТ-діяльності, що дає їм можливість реєструватись в юрисдикціях із низьким податковим навантаженням, здійснюючи, при цьому, свою підприємницьку діяльність та отримуючи доходи в Україні. А оподаткування суб’єктів ІТ-діяльності в юрисдикції держави отримання доходу (країни призначення) має стати правовим принципом оподаткування ІТ-діяльності в Україні.
Keywords: ІТ-діяльність; оподаткування; принципи оподаткування; правові принципи оподаткування