Шебештин А.З. Зовнішньополітична діяльність Президента України В. Зеленського по реалізації курсу на відсіч російській агресії в 2022-2024 рр. - Шебештин, Андрій Золтанович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена зовнішньополітичній діяльності президента Володимира Зеленського у період 2022-2024 років, зокрема в контексті відповіді України на російську агресію. У ньому розглядаються стратегічні зусилля Зеленського щодо створення міжнародних коаліцій, забезпечення військової підтримки та мобілізації глобальної економічної та гуманітарної допомоги для протидії російському вторгненню. Дослідження заглиблюється в дипломатичні ініціативи Зеленського, його спроби зміцнити альянси із західними країнами, такими як Сполучені Штати, Європейський Союз і НАТО, та його зусилля щодо притягнення Росії до відповідальності за військові злочини. У дослідженні також розглядаються виклики та обмеження, з якими зіткнулася адміністрація Зеленського, зокрема внутрішньополітичні конфлікти та обмеженість ресурсів, що вплинули на ефективність зовнішньої політики України. Ключові розділи наукової роботи включають аналіз теоретикометодологічних засад, які використовуються для оцінки зовнішньої політики України, геополітичних чинників, що впливали на позицію України до повномасштабного вторгнення, та еволюцію зовнішньої політики Зеленського з 2019 по 2024 рік. У ній висвітлюються як успіхи, так і прорахунки на дипломатичній арені, пропонується комплексна оцінка впливу зовнішньої політики Зеленського на перемогу України у війні. Дисертація має на меті забезпечити цілісне розуміння того, як лідерство Зеленського сформувало міжнародний авторитет України та сприяло її стійкості проти російської агресії.