Фінансове забезпечення сфери охорони здоров'я в умовах трансформаційних викликів - Попело, О.В.; Островська, Н.С. (Інвестиції: практика та досвід, 2023)
У статті проаналізовано особливості фінансового забезпечення сфери охорони здоров'я в умовах трансформаційних викликів. Виокремлено три основні системи фінансування охорони здоров'я в світі, такі як: державна, страхова, приватнострахова. Розглянуто джерела фінансування сфери охорони здоров'я в Україні та визначено проблеми фінансового забезпечення в умовах трансформаційних викликів. Проаналізовано динаміку обсягу видатків Зведеного бюджету України на охорону здоров'я за 2015—2022 рр. У результаті аналізу сфери охорони здоров'я представлено принципи, яких доцільно дотримуватись з метою забезпечення ефективного фінансування та розвитку цієї сфери в умовах трансформаційних викликів. Досліджено, що забезпечення системності у фінансовому забезпеченні сфери охорони здоров'я є важливим фактором для підвищення ефективності, якості та доступності медичних послуг для населення. Обгрунтовано ключові аспекти удосконалення системи фінансового забезпечення охорони здоров'я, які повинні вживатись з дотриманням принципу комплексності.
Keywords: охорона здоров'я, фінансове забезпечення, механізм, медичне страхування, фінансові ресурси, сфера охорони здоров'я, система охорони здоров'я