ЕФЕКТИВНІСТЬ ВПЛИВУ ЗАНЯТЬ ТАЙ-БО АЕРОБІКОЮ НА ФІЗИЧНИЙ СТАН ЖІНОК ПЕРШОГО ПЕРІОДУ ЗРІЛОГО ВІКУ - Мороз, Олена; Єремія, Яна; Дубець, К.М. (ІННОВАЦІЙНА ПЕДАГОГІКА. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2022)
У будь-якому віці за допомогою оздоровчих фітнес-тренувань можна сприяти збільшенню аеробних можливостей організму та рівня витривалості – показників біологічного віку організму та його життєздатності. У статті доведено, що заняття з тай-бо аеробіки позитивно впливають на усі ланки рухового апарату, перешкоджаючи розвитку дегенеративних змін, пов’язаних з віковими змінами та гіподинамією, також підтверджений позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи та в загальному на функціональний стан організму людини. Нами зроблено аналіз стану питання щодо використання сучасних фізкультурно-оздоровчих технологій у процесі оздоровчих занять з жінками першого періоду зрілого віку; визначені та проаналізовані показники фізичного стану організму жінок першого періоду зрілого віку до та після педагогічного експерименту; обґрунтовані ефективність змін показників фізичного стану жінок першого періоду зрілого віку під впливом занять з тай-бо аеробіки; проаналізовані організаційно-методичні основи занять з тай-бо аеробіки та обґрунтовано ефективність їх впливу на фізичний стан організму жінок першого періоду зрілого віку. Доведено, що заняття з тай-бо – це досконала на сьогоднішній день система тренувань, що увібрала в себе всі найефективніші прийоми для здоров’я та краси тіла. У статті було виявлено, що такі фактори як: велика різноманітність фізичних вправ, дихальні вправи, хороший сон позитивно впливають на загальний стан здоров’я людини, і покращують його фізичний стан. Було проведено ряд тестових досліджень і протягом 6 місяців ми спостерігали за учасниками експериментальної програми. У даній програмі прийняло участь 18 жінок віком від 21-35 років, які регулярно відвідували фітнес-тренування з тай-бо аеробіки три раз на тиждень. Оцінка фізичного стану включала визначення функціональних можливостей основних життєво важливих систем організму, рівня фізичної підготовленості і працездатності, стану здоров’я. З метою виявлення особливостей фізичного стану досліджуваного контингенту було проведено обстеження за методикою проби Руф’є, яка характеризує рівень роботи ССС і її відновлення після відносно невеликих навантажень. Отримані дані показників фізичного стану в ході педагогічного експерименту свідчать про ефективність занять з тай-бо аеробіки для жінок першого періоду зрілого віку, що дає підставу рекомендувати їх для подальшого застосування та вдосконалення.
Keywords: тай-бо, аеробіка, фізичний стан, оздоровчі заняття, проба Руф’є.