Медичне право - Bodnaruk, Mykola (м. Чернівці, 2026)
Охорона здоров’я є невід’ємною частиною будь-якого суспільства. Медичне право стосується делікатних та складних питань, які можуть виникнути у процесі надання медичних послуг. Медичне право відіграє вагому роль у наданні якісної медичної допомоги, регулює обов’язки, відповідальність медичних працівників, права пацієнтів та забезпечує надання медичних послуг відповідно до закону, з урахуванням етичних принципів та прав. Спори, що виникають у медичних правовідносинах, можуть варіюватися від претензій, які зумовлені незначною лікарською недбалістю, до претензій, що виникають внаслідок цілковитого порушення прав людини. У попередні століття пацієнти фактично були обмежені у правах брати участь у прийнятті рішень щодо свого лікування, вважалося, що лікарі знають краще. Водночас лікарі самостійно брали на себе обов’язок приймати рішення щодо лікування пацієнтів, не зобов’язуючись враховувати їхні побажання. Однак з часом стосунки між лікарями та пацієнтами змінилися. Нині медичні працівники підпорядковуються законам і нормативним актам та мають встановлений обов’язок перед пацієнтами надавати їм медичну допомогу на рівні, який вважається придатним у медичній практиці. У контексті технологічного розвитку в медичній сфері на порядок денний вийшла необхідність приділяти більше уваги захисту прав людини у таких сферах як: використання допоміжних репродуктивних технологій; діяльність біобанків; трансплантації органів та тканин; цифрової охорони здоров’я; кібербезпеки та захисту персональних даних; використання можливостей ШІ у медицині; фармацевтичної діяльності; медичної відповідальності (особливої уваги потребує аналіз національної та міжнародної судової практики, зокрема рішень ЄСПЛ). Запропонований навчально-методичний посібник має на меті сприяти поглибленому вивченню окремих, найбільш важливих та актуальних, положень медичного права, їх аналізу, обговорення, дискусії, що є необхідною складовою підготовки майбутніх правників.
Посібник підготовлений відповідно до робочої програми навчального курсу дисципліни «Медичне право» для спеціальності 081 «Право» та є завершеним навчальним виданням, необхідним і достатнім для повного вивчення курсу. Для проведення практичних занять зі студентами юридичних факультетів з дисципліни «Медичне право».
Keywords: медичне право