Структурно-семантичні особливості термінології Інтернету. - Гладкоскок, Леся (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Статтю присвячено комплексному вивчен- ню становлення термінології фахової мови мережі Інтер- нет у німецькій мові і прогнозуванню її подальшого роз- витку у зв’язку з розвитком відповідної галузі знання. На матеріалі 7945 термінів і терміносполук простежено дина- міку розвитку німецької термінології Інтернету, запро- поновано періодизацію появи термінів у взаємозв’язку з розвитком відповідної галузі науки і техніки, визначено характерні способи термінотворення, а також семантичні особливості термінів. Німецька термінологія Інтернету пройшла у своєму розвитку три періоди, які відповідають основним етапам розвитку глобальної мережі «Інтернет»: початковий етап формування німецької термінології Інтернету на осно- ві терміносистеми електронно-обчислювальної техніки (1957–1969 рр.), етап розвитку і загальної доступності мережі Інтернет (1970–1990 рр.) і етап виникнення і поши- рення революційної технології World Wide Web (з 1991 р. до тепер). Центральним джерелом поповнення німецької тер- мінології Інтернету є англо-американські термінологічні запозичення, які в процесі своєї адаптації в німецькій мові зазнали структурної й семантичної асиміляції. Основним способом термінотворення в досліджуваній термінології є композиція (з переважанням бінарної структури термі- на), деривація й абревіація. Для німецької термінології Інтернету характерним є явище синонімії і полісемії, що відображає динаміку розвитку мережевих технологій. Осо- бливістю німецької термінології Інтернету є формальна надмірність засобів реалізації одного поняття, внаслідок чого виникають синонімічні ряди. Специфіка семантичної парадигматики термінів полягає в екстралінгвальній зумовленості термінологічної синонімії, полісемії і всього комплексу системно-структурних зв’язків німецьких тер- мінів Інтернету.
Keywords: термін; терміносполука; фахова мова; синонімія; полісемія; лексико-семантичні групи; структура терміна.