Аспекти адміністрування, обліку та аналізу операцій з підакцизними товарами - Танасієва, Марина; Смола, Марина (Ефективна економіка, 2022)
Стаття присвячена дослідженню сутності акцизного податку, його ролі у фіскальній системі країни, особливостей його справляння згідно норм чинного податкового законодавства, аналізу його функцій. Розглянуто питання елементів податкового обліку акцизного податку (платники податку, реєстрація осіб як платників податку, об’єкти оподаткування, база оподаткування, підакцизні товари та ставки податку, дата виникнення податкових зобов’язань та терміни сплати податку), регулювання обігу підакцизних товарів за допомогою механізму ліцензування обігу алкогольних, тютюнових виробів та пального. Розкрито варіанти ухилення від сплати акцизного податку та основні напрямки вдосконалення механізму справляння акцизного податку. Досліджено особливості відображення акцизного податку на субрахунках бухгалтерського обліку, особливості заповнення Декларації з акцизного податку суб’єктами господарювання, відповідних додатків до неї. Досліджено частку акцизного податку у податкових надходженнях до зведеного державного бюджету України за рахунок підакцизних товарів, досліджуваних в цій статті.
ASPECTS OF ADMINISTRATION, ACCOUNTING AND ANALYSIS OF OPERATIONS WITH EXCISE GOODS
Keywords: податкова звітність; акцизний податок; адміністрування податків; облік