Особливості розвитку відносин України з країнами вишеградської групи в умовах російсько-української війни - Дрогозюк, Микита Сергійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У даній дисертаційній роботі представлено комплексний порівняльний аналіз трансформації зовнішньополітичної взаємодії України з країнами Вишеградської четвірки (Польщею, Чехією, Словаччиною та Угорщиною) у період 2014-2025 років. В4 розглядається як майданчик для прийняття рішень на межі ЄС і НАТО, де безпека, енергетика, економіка і внутрішня політика постійно змагаються за першість. В таких умовах допомога Україні не зводиться до декларацій, а стає набором інструментів, ресурсів і процедур, що мають конкретну ціну для країн-учасниць. Відтак важливо не лише зафіксувати, хто підтримував Україну активніше, а й пояснити, чому одні уряди були готові брати на себе високоризикові рішення, а інші прагнули обмежити участь або перевести її у вузькі формати. Дослідження фокусується на тому, як тривала російська агресія стала визначальним чинником зміни безпекового середовища в Центрально-Східній Європі, змусивши регіональні формати співпраці еволюціонувати від інструментів координації до самостійних суб’єктів політичного впливу. Актуальність теми зумовлена необхідністю глибокого розуміння внутрішньої динаміки Вишеградської групи, де поруч із прикладами безпрецедентної солідарності проявляються суттєві стратегічні розбіжності щодо санкційної політики та військової допомоги Києву.
Keywords: Україна; Росія; Вишеградська група; Польща; Чеська Республіка; Словацька Республіка; Угорщина; Центрально-Східна Європа; Європейський Союз; вироблення політики; європейська інтеграція; європейська демократія; російсько-українська війна; гібридна війна; порушення прав людини