Факторна структура аксіопсихологічного проектування життєвих досягнень особистості періоду середньої дорослості - Гуляс, Інеса Антонівна (Херсонський державний університет, 2019)
Мета статті – узагальнення й інтерпретація результатів факторного аналізу аксіопсихологічного проєктування життєвих досягнень особистості періоду середньої дорослості.Методи. У роботі використано теоретичні методи: аналіз монографічної літератури, систематизацію наукових джерел, порівняння й узагальнення даних, абстрагування; емпіричні: тестування – вербальне та проєктивне, анкетування у форматі констатувального експерименту; математичні (факторний ана-ліз); організаційним став метод «поперечних зрізів».Психологічний інструментарій дослідження склав комплекс методик: «Каузометрія» Є. Головахи, О. Кроніка; «Методика дослідження цільової спрямованості особистості» Я. Васильєва; «Пакет оцінки особистісних прагнень» Р. Еммонса; «Діагностика реальної структури ціннісних орієнтацій особисто-сті» С. Бубнова; «Полівимірна шкала перфекціонізму» (П. Х’юітта і Г. Флетта); «Діагностика мотивації досягнення» А. Мехрабіана; «Опитувальник самоефективності» І. Брунової-Калісецької; «Стиль само-регуляції поведінки» В. Моросанової, Є. Коноз; «Копінг-поведінка у стресових ситуаціях» С. Норман, Д. Ендлер, Д. Джеймс, М. Паркер (адаптований варіант Т. Крюкової); «Дослідження маскулінності – фемінності особистості» С. Бем; «Оксфордський опитувальник щастя» М. Аргайла.За результатами факторного аналізу встановлено детермінуючі ознаки аксіопсихологічного проєкту-вання життєвих досягнень особистості періоду середньої дорослості, представлені такими інтеграль-ними психологічними характеристиками, як: спрямованість на майбутнє, саморегуляційна основа, риси чоловічого ґендеру, досягнення, втеча від ситуації, статус, очікування успіху, стратегія випередження, психовікова оцінка, почуття любові. Виявлено, що у факторній структурі ціннісного проєктування опи-таних середнього віку домінують перші два, які можна по праву вважати провідними.Висновки. Життєві проєкти досліджуваних у суспільстві пов’язано зі знаходженням ними свого призначення, соціальної ролі, статусу в референтній спільності, реалізацією почуття любові. Отже, аксіопсихологічне проєктування ми вважаємо особистісним утворенням, що зумовлює ефективність саморозвитку як чинника досягнення акме та самоздійснення і є підґрунтям для створення цінностей.
Keywords: Аксіопсихологічне проектування; факторний аналіз; факторна структура