Варіантність синтаксичних конструкцій в українській літературній мові - Кульбабська, Олена; Олійник, Лара (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Монографію присвячено дослідженню особливостей варіантних синтаксичних одиниць різних рівнів, дібраних із текстів паралельних українських перекладів художніх творів В. Скотта, Ч. Дікенса, Е. По, А. де Сент-Екзюпері, Гі де Мопассана, В. Гауфа, М. Емінеску та ін. З опорою на сучасні лінгвістичні теорії – синонімії, референції, синтаксичної номінації та номінативної деривації – уточнено термінологічний вимір поняття ’варіантність’ як динамічної системи різнорангових одиниць (синтаксем, словосполучень, простих і складних речень), у межах якої можливі переміщення та взаємопереходи. На ґрунті кількарівневого підходу виокремлено та проаналізовано чотири типи варіантних синтаксичних одиниць, для яких характерна модифікаційна, транспозиційна, інтерверсивна й метатаксична різноструктурність і лексична тотожність співвідносних компонентів.
The Monograph is dedicated to one of the most topical issues in linguistics – study of variability of syntactic units of different levels in the texts of parallel Ukrainian translations made by different writers-translators in the twentieth-twenty-first centuries.
Keywords: паралельні українські переклади, варіантність, функційна еквівалентність, трансформація, актуалізатори, варіантні синтаксичні одиниці, модифікати, транспозити, інтерверсивні та метатаксичні варіанти.