Особливості світлового забруднення навколишнього середовища Чернівецької області - Zhuk, Alina; Zarochentseva, Oksana (My University, 2021)
Проблема світлового забруднення навколишнього середовища набуває дедалі більшої актуальності у глобальному масштабі. Якщо раніше дослідники акцентували увагу на яскравість нічного неба над мегаполісами, то останніми роками з’являються численні наукові праці, присвячені дослідженню світлового забруднення природоохоронних територій, сільських ландшафтів та мереж транспортного сполучення. Метою даного дослідження була оцінка світлового забруднення атмосфери у Чернівецькій області та м. Чернівці на основі аналізу аерокосмічних знімків. Матеріалами дослідження слугували інтерактивні ГІС-карти Radiance Light Trends, для кількісного аналізу застосовано сервіс Light trend analysis. Встановлено тенденцію до зростання рівня світлового забруднення по області із річним приростом 2,45 % за період з 1992 по 2014 рр. та 2,93 % за період з 2014 по 2021 рр. Показано, що зростання рівня світлового забруднення в Чернівецькій області відбувається за рахунок районних центрів, трас міжнародного значення, розважально-туристичних комплексів. У обласному ж центрі за останні 8 років спостерігається стабільний рівень сумарного річного світлового забруднення. Знайдено рівняння експоненційного росту світлового забруднення для області та міста. На території Прут-Сіретського межиріччя виділено велику «світлову пляму» неправильної форми, яка перетинає область з північного заходу на південний схід і охоплює обласний центр з передмістям та автомобільний шлях національного значення Н-10. Енергетична яскравість у центрі плями становить 47,49·10-9 нВт/см2 ср, по краях – від 1·10-9 нВт/см2 ср. Над невеликими населеними пунктами з нерозвиненою промисловістю, де основні джерела світлового забруднення – вуличні ліхтарі, формуються плями з середньою енергетичною яскравістю: 1-5·10-9 нВт/см2 ср. Найвищий рівень світлового забруднення Чернівецької області зареєстровано у січні, найнижчий – у березні. Засвітлення вздовж двох найбільш ілюмінованих трас Чернівецької області залишається відносно сталим незалежно від сезону спостережень.
Peculiarities of the environmental light pollution in Chernivtsi region
Keywords: Світлове забруднення; яскравість нічного неба; дистанційний моніторинг; Чернівецька область