Оцінка екотоксичності пестицидів з використанням тваринних тест-організмів - Филипчук, Тетяна; Sytnikova, Iryna (My University, 2019)
Проведено біотестування екотоксичної небезпеки пестицидів, використовуваних у садівництві Чернівецької області. Для дослідження відібрано десять пестицидних препаратів, з яких шість фунгіцидів: флінт-стар, хорус, скор, стробі, топсін-М і медян-екстра та чотири інсектициди: бі-58, каліпсо, моспілан і актара. Використовували десятикратне розведення (1:10) рекомендованого робочого розчину, зазначеного виробником. В якості тест-об'єктів обрані безхребетні, зокрема нижчі ракоподібні роду Daphnia O.F. Muller, 1785 (клас зяброногі (Branchiopoda)), що належать до зоопланктону та Ostracoda Latreille, 1802 (клас черепашкові раки (Ostracoda)), що належать до зообентосу і хребетні – коропові риби роду Danio Hamilton, 1822 (клас променепері (Actinopterygii), тип хордові (Chordata)) – нектон. Біотестування за допомогою Ostracoda sp. і Daphnia sp. моделювали в пробірках (V=50 мл) (t = 20±2 0 С). Біотестування з використанням риб Danio sp. здійснювали в акваріумах об'ємом 5 літрів (t = 23±2 0 С). Для кожного варіанту застосовували 20 досліджуваних тест-організмів, поділених на групи по 5 особин. Через 1, 2, 3, 4, 5, 24 та 72 години експозиції візуально визначали кількість тварин, що вижили та розраховували відсоток виживання. Токсичність пестицидних препаратів вважали доведеною, якщо відсоток смертності тест-організмів становив ≥ 50 %. Враховуючи відсоток загибелі тест-організмів впродовж певного часу експозиції (до 24 год. або до 72 год.), розроблено шкалу ступенів токсичності пестицидів, яку можна використовувати для визначення їх гострої токсичної дії. За результатами проведеного біотестування показано, що серед досліджених пестицидних препаратів найбільш токсичними для водних екосистем є фунгіциди флінт-стар і скор, які проявляли надвисокий та високий ступені токсичності для зоотестерів різних рівнів біологічної організації. Коропові риби роду Danio Hamilton, 1822 показали більшу чутливість до впливу фунгіцидів і меншу до інсектицидів, в той час як для нижчих ракоподібних родів Daphnia O.F. Muller, 1785 та Ostracoda Latreille, 1802 таких особливостей не виявлено. Чутливість до інсектицидів досліджуваних тест-об'єктів знижувалась у ряді: Ostracoda sp. → Daphnia sp. → Danio sp. Порівнюючи чутливість нижчих ракоподібних до пестицидів встановлено, що Ostracoda sp. є більш чутливим тест-об'єктом, ніж Daphnia sp. За однакових умов біотестування абсолютна іммобілізація черепашкових раків у два рази вища, ніж зяброногих.
The estimation of pesticides toxicity with the help of zootest metod
Keywords: Ostracoda sp.; Daphnia sp.; Danio sp.; екотоксичність; біотестування; пестициди; відсоток виживання; ступінь токсичності