Адаптація військових у ситуації нестабільності в умовах війни - Данч, Ліліана Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Мета роботи — теоретично проаналізувати феномен адаптації; провести емпіричне дослідження особливостей процесу адаптації особистості до стресової ситуації, спричиненої переживанням ситуації війни. У процесі дослідження використовувалися: методика дослідження соціально- психологічної адаптації К.Роджерса. Р.Даймонд; опитувальники травматичного стресу І.O. Котєньова та посттравматичного зростання P. Тадеші та Л. Калхауна; шкала оцінки тривожності Ч. Спілбергера; методика Р. Плутчика та ін, «Life Style Index»; опитувальник «Ways of Coping Questionnaire WCO» Р. Лазаруса. Зроблено висновки, що використання адекватних до ситуації копінгів та психологічних захисних механізмів, рух і розвиток особистості у напрямку посттравматичного зростання можна вважати факторами, які сприяють соціально-психологічній адаптованості особистості до змінюваних негативних умов життя. Гіпотеза нашого дослідження підтверджена.
Keywords: адаптація; стрес; дистрес; тривожність; психологічний захист