Етичні аспекти укладення договору про надання правової допомоги адвокатом - Ostafiichuk, Liudmyla (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2020)
Постановка проблеми. Етико-правові вимоги при укладенні договору про надання правової допомоги адвокатом є актуальним напрямом дослідження в правовій науці, що має важливе методологічне значення в практичній діяльності адвоката. Метою статті є формування дефініції поняття "етико-правових вимог при укладенні договору про надання професійної правової допомоги адвокатом" та обґрунтування пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства України та Правил адвокатської етики. Використані методи: діалектичний – для дослідження процесу розвитку проблеми моральної оцінки справи при укладенні договору про надання правової допомоги адвокатом; герменевтичний, який забезпечив встановлення меж тлумачення поняття; аналізу – дозволив висвітлити стан наукової проблеми; формально-логічний, статистичний та документального аналізу – для аналізу змісту законодавчих та інших нормативно-правових актів. Результати. Досліджено витоки виникнення етичної проблеми моральної оцінки справи при прийнятті доручення на ведення справи адвокатом, висвітлено дискусійність питань етики прийняття адвокатом доручення на ведення неперспективної справи та співвідношення принципу доброчесності і адвокатського гонорару в контексті етики укладення договору про надання правової допомоги; з’ясовано наявність морального аспекту при наданні правової допомоги адвокатом за дорученням Центру безоплатної вторинної правової допомоги; запропоновано зміни та доповнення до Законів України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", "Про безоплатну правову допомогу", Правил адвокатської етики. Висновки. Доведено, що універсальних етичних критеріїв до вибору справи адвокатом не сформовано. Під "етико-правовими вимогами при укладенні договору про надання професійної правової допомоги адвокатом" слід розуміти "сукупність правових і моральних правил, що пред’являються до адвокатської діяльності на етапі знайомства зі справою (правовою ситуацією) довірителя, що регулюють оцінку вимог і обставин, які сприяють або перешкоджають укладенню чи відмові в укладенні договору про надання професійної правової допомоги, а також одночасно виступають гарантією дотримання законних інтересів осіб, які звернулися за цією допомогою, та гарантією надання адвокатами кваліфікованої професійної правової допомоги". Запропоновано доповнити Правила адвокатської етики новим принципом "обачності (обережності)" адвоката у виборі справи на етапі прийняття рішення щодо укладення договору про надання правової допомоги.
Keywords: адвокат; етика; вибір справи; договір про надання правової допомоги; доручення