Психологічні аспекти особистісної зрілості подружжя у вирішенні сімейних конфліктів - Казарян, Гаяне Манвелівна (My University, 2023)
Сучасна українська сім’я перебуває в глибокій кризі, яка викликана пандемією Covid-19, повномасштабною війною росії проти України тощо. У зв’язку з цими подіями сімейні конфлікти стали широко розповсюдженим явищем, що говорить про дисгармонію в сімейних стосунках. Це актуалізує потребу досліджень ефективних способів вирішення сімейних конфліктів задля збереження здорового сімейного благополуччя. Одним з феноменів, який забезпечує відповідальне та ефективне вирішення сімейних конфліктів виступає особистісна зрілість партнерів. Магістерська робота присвячена теоретичному дослідженню та емпіричному вивченню психологічних аспектів особистісної зрілості сімей молодого та середнього подружнього віку у вирішені сімейних конфліктів. З’ясовано, що в обох досліджуваних групах існує негативний взаємозв’язок між показниками «особистісна зрілість» та «загальний показник сімейних конфліктів», тим самим свідчить, що високий рівень усвідомлення себе, емоційної зрілості, відповідальності за стосунки, знижує рівень сімейних протистоянь у подружжі. Визначено, що у групі сімей молодого подружнього віку існує взаємозв’язки між показниками «особистісна зрілість» та «компроміс», «співпраця», «синергічність», «уникнення». Встановлено, що рівень прояву особистісної зрілості та її компонентів, такі як життєва філософія, автономія, відповідальність статистично вищий серед сімей середнього подружнього віку, аніж серед молодого. Натомість спостерігається статистично вищі показники за показником самосприйняття у групі молодих сімей The modern Ukrainian family is in a deep crisis caused by the COVID-19 pandemic and the Russian full-scale war against Ukraine. In that regard, marital conflicts have become a widespread phenomenon that causes disharmony in family relationships. It actualizes the need for research into effective ways to resolve disputes to preserve healthy family well-being. One of the phenomena that ensures responsible and effective resolution of marital conflicts is the personal growth of partners. The master’s thesis is devoted to theoretical research and empirical study of psychological aspects of the personal growth of young and middle-aged couples in family conflict resolution. It has been found out that in both groups under study, there is a negative relationship between the indicators of “personal growth” and the “general indicator of marital conflicts”. This shows that a high level of self awareness, emotional growth, and responsibility for relationships reduces the level of marital conflicts. It has been determined that in the group of young families, there is a relationship between the indicators “personal growth” and “compromise”, “cooperation”, “synergy”, and “avoidance”. It has been established that the level of personal growth manifestation and its components, such as life philosophy, autonomy, and responsibility, is statistically higher among middle-aged families than young ones. On the other hand, we have observed statistically higher indicators of self-perception in the group of young families.