ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ АДАПТАЦІЄЮ СПІВРОБІТНИКІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Liubov, Vodianka; Liubov, Vodianka (ТОВ «ДКС Центр», 2024)
Цифровізація пронизує всі процеси в компаніях: від виробництва до допоміжних сервісів, управління, обміну даними з державними структурами та клієнтами. Управління персоналом також піддалося цій трансформації. На сучасному етапі відбувається дифузія сучасних методик та дієвих коштів з IT-сфери в сферу управлення людськими ресурсами. Успішність цього процесу можна оцінити вже зараз: гнучкі методики аgile, безліч корисних програмних засобів значно полегшили та прискорили роботу менеджерів. Цифрові засоби та програми можуть бути застосовані до будь-якої стадії діяльності співробітника в компанії, та найчастіше ці процеси не обходяться без допомоги інтернет-технологій, месенджерів, спеціальних пошукових та оцінювальних програмних інструментів. Серед усіх стадій взаємодії співробітника та організації найбільш проблемною є стадія адаптація на новому робочому місці, яка передбачає складний процес включення нового співробітника в організаційне середовище і, як показує практика, без продуманої програми та ефективних механізмів адаптації зусилля рекрутерів і менеджерів на попередніх стадіях можуть виявитися марними, в той час як вакансія вимагає негайного закриття. Складнощі трудової адаптації пов’язані з двома головними факторами, до яких належать перші враження нового співробітника про компанію та організація управління адаптацією співробітника. Тому, необхідно застосовувати цифрові інструменти управління адаптацією, які дають наступні ефекти: 1. Економія робочого часу рекрутерів та менеджерів: використання автоматизованих рішень дозволяють у стислі терміни досягти поставленої мети. 2. Впровадження єдиного підходу до адаптаційних методів дозволяє нівелювати можливий негативний вплив несумлінних і невмотивованих наставників. 3. Використання програмних продуктів з новими співробітниками не може замінити людське спілкування, але сучасні технології полегшують виробниче навчання. Задати питання, прочитати інструкцію чи вивчити процеси можна в мобільному додатку або на сайті. 4. Онлайн навчання дозволяє отримати інформацію для аналізу процесу та оцінки результатів адаптації, розподілити якість виконання тестів, рівень професійної компетентності співробітників і виявити прогалини в знаннях і вміннях. 5. Застосування сучасних навчальних технологій підвищує не тільки ефективність виробничого обладнання, а й зацікавленість сучасних молодих співробітників, їх залучення до діяльності організації, що в результаті зменшує кількості звільнень під час випробувальних термінів. Таким чином скорочується плинність кадрів серед адаптантів і підвищується економічна ефективність управління трудовою адаптацією.
DIGITAL TOOLS FOR MANAGING THE ADAPTATION OF -EMPLOYEES IN MODERN CONDITIONS
Keywords: цифровізація; цифрові інструменти; адаптація персоналу; управління персоналом; інноваційні технології; agile-методологія