Ґрунтовне дослідження проблем правового регулювання обов’язкових платежів - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2003)
Історичний досвід переконує, що мета фінансової діяльності держави зумовлена фінансовими потребами самої ж держави. Квінтесенцією їх є покриття усіх фінансових витрат держави. Ця кінцева стратегічна мета фінансової діяльності держави може бути успішно досягнута лише через реалізацію проміжних, тактичних цілей даної діяльності, якими є: збір державою грошових коштів у свої фінансові фонди; розподіл їх у відповідності з публічними потребами на основі конкуренції цих потреб між собою, оскільки жодній державі світу ніколи не вистачає зібраних нею коштів для повного задоволення усіх заявлених публічних потреб; безпосереднє використання зібраних грошових коштів для реалізації державних завдань. Тобто, кінцева мета фінансової діяльності держави є до певної міри недосяжним ідеалом, шлях до якого пролягає виключно через успішну реалізацію проміжних цілей.
Keywords: державні доходи; державні грошові фонди; грошові фонди публічної влади; інститут доходів позабюджетних фондів