Розвиток регіональних економік : теоретичні підходи та стратегія управління - Бабух, Ілона (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті досліджено актуальні виклики і тенденції розвитку регіональної економіки в Україні, зокрема в умовах децентралізації та наслідків війни, що суттєво впливають на соціально-економічну ситуацію в країні. Висвітлено важливі аспекти фіскальної децентралізації, роль місцевих органів влади у формуванні ефективних стратегій розвитку регіонів, а також потребу в інтеграції національних та місцевих стратегій для забезпечення сталого економічного відновлення після бойових дій. Розкрито основні теоретичні і методологічні підходи до регіональної економіки, зокрема територіальне визначення сутності регіону та його економічної складової, а також ключові принципи стратегічного управління регіональним розвитком. Окремо акцентовано увагу на важливості розвитку регіональних кластерів, інвестиційних ініціатив і необхідності адаптації стратегій розвитку до нових реалій післявоєнного відновлення.
Development of regional economies: theoretical approaches and management strategy
Keywords: регіон; регіональна економіка; регіоналістика; теоретична база регіоналістики; методологічні позиції регіоналістики; чинники регіонального розвитку; регіональні ринки; стратегія управління регіональним розвитком; стратегічне планування; ресурсні обмеження; потенціал регіону; типи регіонального розвитку