Суспільно-географічний аналіз формування статево-вікового складу населення міста Чернівці - Гнідий, Богдан Іванович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Питання формування народонаселення є особливо актуальним для України, та Чернівецької області зокрема. Вивчення статево-вікової структури виступає однією із найважливіших ланок дослідження демографічних процесів. Адже матеріали про статево-віковий склад населення широко використовуються у плануванні та управлінні розвитком регіону. Їх потрібно враховувати для прогнозування виробництва та споживання товарів та послуг, для розміщення закладів соціальної інфраструктури (дитячих садків, шкіл та інших навчальних закладів, медичних установ, закладів культури, тощо). Специфіка формування статево-вікової структури відіграє важливу роль при визначенні інвестиційної привабливості регіону з урахуванням соціально-демографічних аспектів. А її структура впливає на специфіку перебігу демогеографічного процесу. Все це свідчить про зростаючу актуальність наукових досліджень населення, які враховують усі аспекти формування демографічного потенціалу.
Keywords: статево-віковий склад; демографічне навантаження; вікові групи населення; трудові ресурси; представники молодше працездатного віку; контингент учнів закладів загальної середньої освіти