Трудова правосуб’єктність як складна юридична конструкція - Hetmanseva, Nina (Науковий журнал “Соціальне право”, 2017)
У статті розкривається сутність трудової правосуб’єктності як складної юридичної конструкції. Зауважується, що за своєю правовою природою трудова правосуб ’єктність є віддзеркаленням соціально-економічного та правового розвитку суспільства й держави у сфері праці. Відповідно трудова правосуб'єктність як правова категорія, наділена відповідними соціально-юридичними якостями. Соціальні якості тісним чином пов’язані з особистістю працівника, а юридичні - з його законним визнанням суб ’єкта трудових правовідносин./ construction. It is noted that in its legal nature labor legal personality is a reflection o f the socio-economic and legal development o f society and the state in the world o f work. Accordingly, labor legal personality, as a legal category, is endowed with appropriate social and legal qualities. Social qualities are closely related to the personality o f the employee, and legal ones - with his legal recognition o f the subject o f employment relations./ В статье раскрывается сущность трудовой правосубъектности как сложной юридической конструкции. Отмечается, что по своей правовой природе трудовая правосубъектность является отражением социально-экономического и правового развития общества и государства в сфере труда. Соответственно трудовая правосубъектность как правовая категория наделена соответствующими социально- юридическими качествами. Социальные качества тесным образом связаны с личностью работника, а юридические — с его законным признанием субъекта трудовых правоотношений.
Labor personality as a complex legal construction
Трудовая правосубъектность как сложная юридическая конструкция
Keywords: трудова правосуб'єктність; працівник; трудові правовідносини; праця; правоздатність; дієздатність; Labor legal personality; employee; labor legal relationship; labor; legal capacity; трудовая правосубъектность; работник; трудовые правоотношения; правоспособность; дееспособность