Споживчий кредит у доходах домогосподарств України - Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович; Kharabara, Volodymyr (Ефективна економіка, 2023, № 6., 2023)
Статтю присвячено дослідженню теоретичних та практичних аспектів споживчого кредитування в Україні. У статті розкрито питання сутності споживчого кредитування населення та його роль у доходах домогосподарств України. Розглянуто сучасний стан законодавчого регулювання споживчого кредиту в Україні та обґрунтовано необхідність його удосконалення. Як актуальний підхід до удосконалення регулювання споживчого кредиту запропоновано розвиток стандартів кредитування фізичних осіб. Досліджено сучасний стан та проблеми функціонування ринку споживчого кредитування в Україні, проаналізовано обсяги наданих кредитів. Визначено соціальну роль споживчого кредиту та економічний зміст кредитування домогосподарств. Розглянуто останні дослідження провідних українських фінансистів та економістів. Визначено фактори впливу на розвиток споживчого кредитування. Одним із засобів розширення обсягів операцій з надання кредитів домогосподарств при одночасному зниженні кредитного ризику є розробка та впровадження кредитних продуктів. Проведено аналіз реального сектору споживчого кредитування. Проаналізовано структуру наданих банківських кредитів населенню за строками надання та цільовим призначенням. Дана оцінка ролі та рівню впливу споживчого кредиту на фінансові ресурси домашніх господарств. Визначено фактори, що впливають на обсяги та динаміку споживчих кредитів населенню. Зокрема, проаналізована роль банківського сектору у кредитуванні домогосподарств, вказано на чинники, які впливають на обсяги та динаміку споживчих та інвестиційних кредитів населенню. Розглянуто проблеми зростання обсягів кредитування та заборгованостей по кредитах, а також впливу сплати за користування кредитами на рівень життя українських домогосподарств. Найбільші суми кредитів домогосподарств отримано на споживчі потреби. В структурі наданих банками споживчих кредитів довгострокові кредити поступилися короткостроковим. Автори розкрили питання особливості формування споживчої та кредитної поведінки населення. В підсумку, обґрунтовано висновок про недостатню роль кредитування у підвищенні суспільного добробуту в Україні. Запропоновано аспекти вирішення проблемних ситуацій щодо розвитку даного виду кредитування. Висунуті ключові напрямки мінімізації ризиків надання споживчого кредитування.
Keywords: домогосподарство; споживчий кредит; доходи домогосподарств; кредитування населення; рівень добробуту