Чисельність та етносоціальний склад болгарського війська в ІХ – першій чверті Х ст. - Калініченко, Віталій (Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2018)
У статті на основі писемних, археологічних та епіграфічних джерел проаналізовано чисельність та етносоціальний склад болгарського війська у воєнно-політичних конфліктах ІХ – першої чверті Х ст. в Карпато-Балканському регіоні. Окрема увага приділена висвітленню чисельності війська дунайських болгар у битвах при Вирбіському проході, Версінікії, Булгарофігоні та при Ахелої. Також автором розглядається участь слов’янських та аварських військових контингентів у війську дунайських болгар у війнах досліджуваного періоду. The article analyzes the size and ethno-social composition of the bulgarian troops in the military-political conﬂicts of the IX – the ﬁrst quarter of the X-th century on the basis of written, archaeological and epigraphic sources in the Carpatho-Balkan region. Particular attention is paid to the coverage of the number of troops of the danube bulgarians in the battles of Virbis passage, Versinikia, Bulgaroﬁgon and Aheloi. Also, the author considers the participation of slavic and avarian military contingents in the army of the danube bulgarians in the wars of the investigated period.
Keywords: Перша Болгарська держава; Карпато-Балканський регіон; військова справа; чисельність війська; етносоціальний склад