ХОТИНСЬКА ВОЛОСТЬ НА ТЛІ БОРОТЬБИ ЗА МОЛДАВСЬКИЙ ПРЕСТОЛ У 1572 РОЦІ - Балух, Олексій Васильович (Народознавчі зошити, 2022)
У зв’язку з проголошенням незалежності України вели- кого значення і актуальності набувають дослідження іс- торичного минулого різних частин українських земель, зо- крема й Хотинщини. З’ясування та висвітлення змісту і ха- рактеру воєнно-політичних відносин у цих землях становить у наш час важливий науково-теоретичний і практичний ін- терес. Отож у статті аналізуються воєнно-політичні події у Молдавській державі, молдавсько-польські та молдавсько- турецькі відносини в контексті історії Хотинщини. Мета дослідження полягає у здійсненні комплексного аналізу воєнно-політичного розвитку хотинських земель у складі Молдавської держави під час боротьби за господар- ський престол на початку 70-х років XVI ст. (хронологіч- ні межі дослідження). Методологічну основу роботи ста- новлять принципи історизму та об’єктивності, які передба- чають розгляд фактів у їхньому часовому та просторовому взаємозв’язку. Використані також описовий, проблемно- хронологічний та порівняльно-історичний методи. Струк- тура роботи відповідає поставленій меті та виконанню осно- вних завдань дослідження. Висновки дослідження ґрунтуються на тезі про особли- ве стратегічне значення території Хотинщини для Молда- вії, Польщі та Порти, а володіння фортецею у Хотині за- безпечувало перевагу будь-якої із сторін.
KHOTYN VOLOST DURING THE STRUGGLE FOR THE MOLDAVIAN THRONE IN 1572
Keywords: Хотинська волость, Молдавія, воєнно- політичні відносини, Польща, Османська імперія, Іоан ІІІ Лютий.