Формування педагогічної майстерності у дошкільній освіті: ключові фактори та умови розвитку - Журат, Ю.В. (My University, 2025)
Педагогічна майстерність вихователя дошкільного закладу є ключовим чинником ефективної професійної діяльності та забезпечення високої якості дошкільної освіти. Високий рівень майстерності сприяє ефективній організації навчально-виховного процесу та створенню сприятливого психологічного середовища для дітей. Професійний вихователь повинен володіти знаннями з педагогіки та психології, вміти планувати й проводити заняття з урахуванням індивідуальних особливостей дітей, демонструвати емоційну стійкість та здатність до саморефлексії. У статті проаналізовано сучасні дослідження щодо формування педагогічної майстерності, зокрема робіт І. Зязюна, О. Лавріненка, Н. Тарасевич та В. Семиченка. Виділено ключові чинники професійного розвитку вихователя: професійна підготовка у закладах вищої освіти, практика, безперервне самовдосконалення, самостійна педагогічна діяльність, підвищення кваліфікації та обмін досвідом з колегами. Також визначено важливість особистісних якостей вихователя, таких як емпатія, терплячість, відповідальність, а також педагогічної техніки, що включає вербальні та невербальні засоби комунікації та здатність до саморегуляції. Значну роль відіграє професійне середовище, підтримка колег, обмін досвідом, особистий і життєвий досвід вихователя, а також профілактика професійного вигорання та розвиток емоційної стійкості. Узагальнюючи, формування педагогічної майстерності є складним і багатогранним процесом, що потребує систематичного вдосконалення, безперервного професійного розвитку та розвитку особистісних якостей вихователя для забезпечення високої якості дошкільної освіти
Keywords: педагогічна майстерність; дошкільна освіта; умови розвитку; вихователь; професійна діяльність.