Відтворення діалектної та розмовної лексики в англомовному перекладі фільму "Памфір". - Nuzban, Oleksandra; Lesinska, Oksana (Чернівці:Рута, 2023)
У статті здійснено спробу дослідити способи перекладу на англійську мову діалектної та розмовної лексики, яка вживається в українській кінострічці “Памфір”. Предметом дослідження є перекладацькі прийоми та трансформації, які застосовує перекладач для відтворення діалектного та розмовного мовлення. Методом суцільної вибірки було одержано лексичні одиниці для здійснення аналізу перекладацьких трансформацій. Для досягнення поставленої мети, перш за все, було досліджено погляди науковців на проблему перекладу діалектної лексики та різні способи її передачі з однієї мови на іншу. Це дало змогу встановити, що концепції вчених різняться за своїм спрямуванням – від крайнього бачення нейтралізувати діалектизми у перекладі – до іншої крайньої думки – створити штучний діалектний відповідник. За допомогою описового методу, а також аналізу перекладацьких трансформацій було встановлено прагматичну соціокультурну цінність досліджуваних діалектизмів.
Keywords: translation; linguistics; colloquial